Aktes en Clausulebeheer en het maken van de akte

In Yes-co kun je een (NVM) koopakte, eigen aktes of huuraktes maken. Vanuit het projectendashboard bij Bestaande bouw verkoop (BBvk), Bestaande bouw verhuur (BBvh), Nieuwbouw verkoop (NBvk), Bedrijfsonroerend goed verkoop (BOvk) of -verhuur (BOvh) kan rechtstreeks een akte gegenereerd worden. Dit is ook mogelijk vanuit het dossier of onder de knop Acties. Yes-co heeft via de tickets kennisbank ook Engelstalige koopcontracten beschikbaar. Deze kun je vanaf daar gemakkelijk downloaden en onder ‘set up’ in je systeem koppelen.

Er zijn al verschillende aktes gekoppeld in je Yes-co systeem, namelijk:

• Huurovereenkomst woonruimte (model ROZ)
  • NVM Koopakte appartementsrecht
  • NVM Koopakte bestaande eengezinswoning
  • NVM koopakte Bedrijfsonroerend Goed
  • Huurakte kantoorruimte ROZ
  • Huurakte Winkelruimte ROZ
  • Koopakte appartement algemeen (op basis van de NVM koopakte maar zonder logo)
  • Koopakte woonhuis algemeen (op basis van de NVM koopakte maar zonder logo)
  • Koopakte Bedrijfsonroerend Goed (op basis van de NVM koopakte maar zonder logo)

Aktes toevoegen
Gebruik je eigen aktes? Dat is geen probleem. Het is ook mogelijk zelf aktes toe te voegen. De eigen aktes kunnen door iemand met beheerrechten in de Extra Instellingen, Aktes, Templates toegevoegd en gewijzigd worden. Bestaande aktes kunnen vanuit hier ook gedownload worden.

Clausules toevoegen
Vanuit de Extra Instellingen, Aktes, Eigen Clausules kunnen eigen clausules toegevoegd worden. Door te klikken op de knop ‘Toevoegen’ opent een scherm waarin je de naam en de inhoud van de clausule kan toevoegen. Ook kan je hierbij aangeven bij welke aktes deze nieuwe clausule gebruikt moet kunnen worden. Op deze manier kunnen clausules heel flexibel gebruikt worden.

Bestaande clausules kunnen gewijzigd worden door te klikken op het bewerk icoontje en verwijderd worden door op het rode kruisje achter de clausule te klikken.

Standaard waarden beheren
Onder Extra Instellingen/Aktes/ Standaard waarden kan je de algemeen geldende waarden invoeren door ‘wijzigen’ te kiezen. Ieder individuele koopakte neemt standaard deze waarden en teksten mee. Dit is handig als vaak dezelfde zaken ingevuld worden in een akte. Door dit onder onder de Extra Instellingen in te regelen hoeft dit niet bij ieder individuele koopakte neergezet te worden. Wijkt een object hiervan af dan kan je dit bij het object zelf aanpassen in de aktewizard bij het genereren van de akte.

Genereren akte
Het genereren van een akte bij een project kan gedaan worden vanuit de container Akte op het projecten dashboard, onder de knop Actie en vanuit het dossier.

Het maken van de akte verloopt door middel van een wizard view in een aantal stappen. Deze stappen staan in een aantal ‘pagina’s’ in de aktewizard. Je kan hierdoor goed het proces overzien en navigeren tussen de verschillende stappen.
De stappen in de aktewizard:

1.Selecteer welke akte je wilt gebruiken;

2. Bepaal welke eigen clausules toegevoegd worden en welke standaard clausules je door wilt strepen in het clausule selectie scherm;

3. Vul de akte invoervelden in. De akte invoervelden zijn aanwezig bij de standaard gekoppelde aktes. Ze werken als een autocomplete om de invoer te versnellen. Alle velden met waarden worden onthouden zodat als je deze meerdere keren gebruikt, je direct deze suggestie krijgt (behalve bij een datum of bedrag).

4. Genereer de akte. Je kan hierbij kiezen voor bewerken om de akte op te slaan bij het project en hem te kunnen bewerken. Kies voor download als je de akte lokaal op je computer wilt opslaan.

Na het genereren van de akte toont de Akte container op het dashboard de belangrijkste kenmerken van de akte en wordt de link voor de akte getoond.

Iedere soort akte kan slechts éénmaal gegenereerd worden en heeft een vaste plek in de akte container. Als je de akte toch nog eens wilt maken, verwijder de oude akte dan eerst uit het dossier. Bij het aanmaken van een akte worden bestaande aktes grijs weergegeven.